ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ: Η ΚΟΜΨΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ ΠΟΥ ΝΤΥΝΕΙ ΤΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΕΡΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ - Κοσμηματοπωλείο Goldy

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ: Η ΚΟΜΨΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ ΠΟΥ ΝΤΥΝΕΙ ΤΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΕΡΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ

   Τα μαργαριτάρια όλοι τα γνωρίζουν ως ένα από τα πιο κομψά στολίδια σε γυναικεία κοσμήματα, συνώνυμα της πολυτέλειας και του διαχρονικού στυλ. Πως όμως δημιουργείται ένα μαργαριτάρι; 

 Τα μαργαριτάρια, λοιπόν, δημιουργούνται από από τους μαλακούς ιστούς ζωντανών μαλακίων με κέλυφος, όταν κάποιο παράσιτο ή άμμος μπει στο εσωτερικό του κοχυλιού, αυτό δημιουργεί μια “ενόχληση” στο στρείδι το οποίο στην προσπάθεια του να αντιμετωπίσει τον εισβολέα ενεργοποιεί έναν μηχανισμό παραγωγής μιας σκληρής κρυστάλλινης ουσίας που ονομάζεται μάργαρο (ανθρακικό ασβέστιο). Εάν το παράσιτο δεν απομακρυνθεί από το εσωτερικό του στρειδιού, αυτό συνεχίζει να παράγει αυτήν την ουσία δημιουργώντας μια σφαιρική “φυλακή” γύρω από τον εισβολέα δημιουργώντας το γνωστό σε όλους μας λείο, λαμπερό και πανέμορφο μαργαριτάρι. Άρα, αυτό που εμείς φοράμε ως ένα πανέμορφο κόσμημα, στην ουσία αποτελεί έναν μηχανισμό άμυνας του στρειδιού. 

Τώρα, ως προς τις κατηγορίες, μπορούμε να πούμε πως σε γενικές γραμμές τα μαργαριτάρια χωρίζονται σε δυο μεγάλες ομάδες: 

1) Τα φυσικά μαργαριτάρια τα οποία είναι τα πιο σπάνια και κατά συνέπεια τα πιο πολύτιμα όπου δημιουργούνται χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση. Τα φυσικά μαργαριτάρια, εφόσον θεωρούνται εξαιρετικά σπάνια, πωλούνται συχνά ως συλλεκτικά αντικείμενα ή τοποθετούνται ως το κεντρικό στοιχείο σε συγκεκριμένα κοσμήματα.  

 2) Τα μαργαριτάρια καλλιέργειας που αποτελούν την πλειοψηφία των εμπορεύσιμων μαργαριταριών και όπως μαρτυρά ο όρος ‘καλλιέργεια’ δημιουργούνται μέσω της ανθρώπινης παρέμβασης. Ήταν το 1893 όταν ο Kokicho Mikimoto ανακάλυψε πώς να δημιουργεί μαργαριτάρια κάνοντας τα ευρέως προσβάσιμα. Μέχρι το 1935, υπήρχαν 350 φάρμες μαργαριταριών στην Ιαπωνία.




Τιάρα της αυτοκράτειρας Ευγενίας (Eugénie), 1853 με 212 φυσικά μαργαριτάρια


   Ως προς την ιστορία, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα μαργαριτάρια έχουν χρησιμοποιηθεί ως κόσμημα για χιλιετίες. Αυτό το γνωρίζουμε εξαιτίας κομματιών κοσμημάτων από μαργαριτάρια που βρέθηκαν στη σαρκοφάγο μιας πριγκίπισσας στην σημερινή περιοχή της Περσίας και η οποία χρονολογείται περί το 420 π.Χ. Ωστόσο, ήδη από το 2300 π.Χ. (!), υπάρχουν ιστορικές αποδείξεις ότι τα μαργαριτάρια δίνονταν ως δώρο στους βασιλείς της Κίνας. Παράλληλα, στην αρχαία Ρώμη, τα κοσμήματα από μαργαριτάρια θεωρούνταν το απόλυτο σύμβολο εξουσίας και υπεροχής. Μάλιστα, ήταν τόσο πολύτιμα που τον 1ο αιώνα π.Χ., ο Ιούλιος Καίσαρας ψήφισε νόμο που επέτρεπε τη χρήση μαργαριταριών μόνο στις άρχουσες τάξεις.




Το αρχαιότερο μαργαριτάρι στον κόσμο βρέθηκε στο σημερινό Άμπου Ντάμπι και χρονολογείται στην νεολιθική εποχή.


Στην σημερινή εποχή, τα μαργαριτάρια αλλά και τις πέρλες, που αποτελούν μια οικονομικότερη εναλλακτική, μπορεί κανείς να τα βρει σχεδόν σε κάθε κατηγορία κοσμημάτων, είτε πρόκειται για σκουλαρίκια, είτε για κολιέ, είτε για βραχιόλια, είτε για δαχτυλίδια

Παρακάτω θα βρείτε ενδεικτικά ορισμένα μοναδικά κοσμήματα που "ντύνονται" από μαργαριτάρια τα οποία προσφέρουν τον χαρακτηριστικό διαχρονικό, minimal και κομψό αέρα τους:

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.