ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ ΡΟΛΟΓΙΩΝ: ΕΝΑ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Κοσμηματοπωλείο Goldy

ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ ΡΟΛΟΓΙΩΝ: ΕΝΑ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαθρεμπόριο ρολογιών

   Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ριζική κατακρεούργηση του νόμιμου εμπορίου και του υγιούς ανταγωνισμού η οποία προκαλείται από την έκρηξη παρουσίας απομιμητικών προϊόντων. Αυτή η προβληματική κατάσταση, την οποία αναφέρει με ανακοίνωση και της η Πανελλήνια Ένωση Καταστημάτων Λιανικής και Διαδικτυακής Πώλησης Ορολογιών και Κοσμημάτων, έχει 2 αποτελέσματα. Αφενός, οδηγεί στην απόλυτη παραπλάνηση και εξαπάτηση του κοινού, αφετέρου φέρνει στα όρια της χρεοκοπίας τις νόμιμες επιχειρήσεις, που καλούνται να επιβιώσουν σε συνθήκες πολυετούς οικονομικής κρίσης και της πανδημίας.

   Αυτή η παραπλάνηση των καταναλωτών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης, επιβεβαιώνεται και από την έκθεση του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.  Σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν 1 στους 10 Ευρωπαίους (9%) έχει δηλώσει ότι έχει ήδη παραπλανηθεί για να αγοράσει προϊόντα-απομιμήσεις, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα να είναι περίπου 25%, καθώς ο Έλληνας καταναλωτής επιλέγει με γνώμονα τη χαμηλότερη τιμή, αγνοώντας τον παράγοντα της αυθεντικότητας.

   Τα τρία τελευταία χρόνια, μάλιστα, έχουν κατασχεθεί από τις διωκτικές αρχές εκατοντάδες τόνοι και περισσότερα από 500.000 προϊόντα απομίμησης, με τη ζημία του Κράτους και των νόμιμων εμπόρων να υπολογίζεται σε περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τα κατασχεθέντα προϊόντα σε όλη τη χώρα. Λόγω της χαμηλότερης τιμής και της φαινομενικής ανταγωνιστικότητας των προϊόντων στις δημοφιλείς πλατφόρμες, όσα ηλεκτρονικά καταστήματα πωλούσαν απομιμητικά προϊόντα (τα λεγόμενα προϊόντα μαϊμού) καταλάμβαναν τις πρώτες θέσεις, με αποτέλεσμα την περαιτέρω καταστροφή του νόμιμου εμπορίου, κατάσταση που ενισχύθηκε την περίοδο της καραντίνας, όπου τα φυσικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά και εκτινάχθηκαν οι ηλεκτρονικές πωλήσεις.

   Γνωστή, άκρως παραπλανητική, πρακτική αυτών των e-shops που πουλούσαν αυτά τα προϊόντα είναι η χρήση φωτογραφιών γνησίων ρολογιών, δηλώνοντας ότι τα ρολόγια είναι γνήσια και συνοδεύοντάς τα από ψεύτικες κάρτες εγγύησης κι αυθεντικότητας.

   Το αίτημα να προστατευθούν οι νόμιμοι έμποροι είναι άκρως λογικό και ευεργετικό για την οικονομία καθώς η συνεισφορά της συγκεκριμένης κατηγορίας στον Κρατικό προϋπολογισμό σχεδόν θα διπλασιασθεί αλλά και οι χιλιάδες αυτές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να επιβιώσουν.

   Η Πανελλήνια Ένωση αντιπροσωπεύει μια επαγγελματική κατηγορία που επίσημα αποτελείται από πάνω από 5.000 καταστήματα που εκτός των ιδιοκτητών απασχολεί άνω των 7.000 εργαζόμενους και αντίστοιχες οικογένειες φορολογούμενων. Μόνο στην κατηγορία των ρολογιών δασμολογικά, φορολογικά, σε επίπεδο ΦΠΑ και σε επίπεδο εργοδοτικών εισφορών ήδη συνεισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό με πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Καταστημάτων Λιανικής και Διαδικτυακής Πώλησης Ορολογιών και Κοσμημάτων, Γιώργος Παρτακτζόγλου, προκειμένου οι καταναλωτές να αποφύγουν την εξαπάτηση από απομιμητικά προϊόντα, προτείνονται τα παρακάτω μέτρα προστασίας:

1. 
Ιδιαίτερη προσοχή στις δυσανάλογα μεγάλες εκπτώσεις. Να γίνεται πάντα σύγκριση τιμών με τις ιστοσελίδες του επίσημου δικτύου εμπόρων.

2. Ιδιαίτερη επιφύλαξη στα καταστήματα που στις πλατφόρμες σύγκρισης τιμών δεν φέρουν το σήμα του αναγνωρισμένου εμπόρου.

3. Να μη διστάζουν να επικοινωνούν με τους επίσημους αντιπροσώπους σε περίπτωση αμφιβολίας.

Πηγή: www.sofokleousin.gr

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.