ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ; - Κοσμηματοπωλείο Goldy

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ;


Όταν αναφερόμαστε σε χρυσό, τότε αναπόφευκτα θα μιλήσουμε για καράτια. Ας ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι. Όταν πρόκειται για την επιλογή των καρατιών, δεν υπάρχει πρέπει. Κάθε κατηγορία εξυπηρετεί τον δικό της σκοπό και φέρει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το άρθρο θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα πιο δημοφιλή καράτια της ελληνικής αγοράς και θα εξετάσουμε τα χαρακτηριστικά του καθενός από αυτά. Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά.

Τι ακριβώς είναι τα καράτια;

Όταν μιλάμε για καράτια, ουσιαστικά αναφερόμαστε σε μια μονάδα μέτρησης, με την οποία προσδιορίζεται η περιεκτικότητα σε καθαρό χρυσό ή σε πολύτιμους λίθους, που υπάρχουν σε ένα κόσμημα.

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή είδη καρατιών στα κοσμήματα;

Στη χρυσοχοΐα, τα πιο δημοφιλή είδη καρατιών χωρίζονται σε 3 κατηγορίες, οι οποίες είναι οι εξής:

 

  • Κοσμήματα 9 καρατιών

Τα κοσμήματα 9 καρατιών έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε χρυσό και το βασικό τους πλεονέκτημα είναι το χαμηλό τους κόστος, το οποίο οφείλεται στη μικρή τους περιεκτικότητα σε καθαρό χρυσό.

Ένα χαρακτηριστικό που παρουσιάζουν τα κοσμήματα των 9 καρατιών, είναι ότι επειδή κατασκευάζονται με ένα κράμα από διάφορα μέταλλα, το οποίο είναι μεγαλύτερο αναλογικά από τον χρυσό, είναι πιο σκληρά.

 

  • Κοσμήματα 14 καρατιών

Τα κοσμήματα 14 καρατιών αποτελούν την πλειοψηφία των κοσμημάτων στην ελληνική, αλλά και στην παγκόσμια αγορά. Και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Τα 14 καράτια συγκεντρώνουν τα περισσότερα πλεονεκτήματα και θεωρούνται ως η «χρυσή τομή» της χρυσοχοΐας.

Τα βασικά πλεονεκτήματα που έχουν τα κοσμήματα 14 καρατιών, είναι τα εξής:

  • Δεν μαυρίζουν (οξειδώνονται) εύκολα, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χρυσό
  • Αποτελούν την ιδανική επιλογή από άποψη τιμής και ποιότητας 
  • Υπάρχουν πολλές περισσότερες επιλογές σε χρώματα (πχ ροζ χρυσό, λευκόχρυσο), αλλά και στη σκληρότητα των κραμάτων

 

  • Κοσμήματα 18 καρατιών

Τα κοσμήματα 18 καρατιών αποτελούν κοσμήματα εξαιρετικής ποιότητας, καθώς διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε καθαρό χρυσό. Συνεπώς, το μεγαλύτερό τους πλεονέκτημα είναι η μεγάλη τους περιεκτικότητα σε καθαρό χρυσό, αλλά αυτό συνεπάγεται αντίστοιχα και υψηλότερο κόστος των κοσμημάτων.

Ένα μειονέκτημα που έχουν τα κοσμήματα 18 καρατιών και συγκεκριμένα τα δαχτυλίδια και οι βέρες, είναι ότι επειδή το κράμα του χρυσού είναι πιο μαλακό, είναι λιγότερο ανθεκτικά από τα κοσμήματα των 14 καρατιών και έτσι μπορεί να φθαρούν πιο γρήγορα από την καθημερινή χρήση.

Αξίζει να αναφερθεί πως αυτή η ιδιαιτερότητα εντοπίζεται κυρίως στα δαχτυλίδια και στις βέρες, αφού αυτά έρχονται καθημερινά σε επαφή με άλλα αντικείμενα όταν φοριούνται και πιο σπάνια σε άλλα είδη κοσμημάτων, που δεν έρχονται σε επαφή με άλλα αντικείμενα.


Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα goldy.gr θα ανακαλύψεις μια τεράστια ποικιλία από επώνυμα κοσμήματα 9, 14 και 18 καρατιών, σε μοντέρνα, αλλά και κλασσικά σχέδια, για να επιλέξεις αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο δικό σου προσωπικό στυλ.

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.